31 de maig 2009

Borino ros


Feia temps que tenia ganes d'incloure algunes imatges d'insectes en aquest bloc. Ahir vaig tenir la possibilitat de repetir unes imatges realitzades exactament al mateix lloc el mes de maig de 2005.

BORINO I EIXORBA-RATES NEGRE Astragalus balearicus
Càmera réflex a ISO 320. 500mm f/4 IS USM i duplicador 1,4X. Trípode.
© Miquel Àngel Dora


BORINO I EIXORBA-RATES NEGRE Astragalus balearicus
Càmera réflex a ISO 400. 500mm f/4 IS USM i duplicador 1,4X. Trípode.
© Miquel Àngel Dora

El borino ros, borinot de moro o bufaforats Macroglossum stellatarum és, ben segur, l'esfíngid més conegut de Mallorca. El to marronenc i la coloració ataronjada de les seves ales posteriors, el brunzir del seu vol i la capacitar d'alimentar-se en vol xuclant el nèctar de les flors, el fan inconfusible.

BORINO I EIXORBA-RATES NEGRE Astragalus balearicus
Càmera réflex a ISO 200. 80-200mm f/ 2,8 i tub d'extensió. Trípode.
© Miquel Àngel Dora

Retratar en vol un insecte rapidíssim de poc més de 40 mm no és una tasca gens senzilla. Jo vaig optar per fer servir teleobjectius per tal de poder retratar a una certa distància de l'animaló i, sobretot, cercant obtenir primers plans i fons desenfocats.

Ahir vaig tenir sort no només de tenir moltes hores aquest animaló al davant sinó també la possibilitat de fer-li bons retrats sobre un endemisme vegetal com l'eixorba-rates negres. Serà que, com diu la gent, aquest és un insecte portador de bon averany.