3 de nov. 2008

Distància hiperfocal en fotografia de paisatge.


Una excursió recent en el Puig des Teix m'ha suggerit la possibilitat de recordar un concepte importantíssim en fotografia de paisatge: la distància hiperfocal.

La distància hiperfocal és el punt en el qual hem d'enfocar l'objectiu per tal d'obtenir la màxima profunditat de camp o, dit d'una altra manera, quan enfocam un objectiu a la distancia hiperfocal veurem perfectament enfocat tot allò que estigui entre la meitat d'aquesta distància i l'infinit.

El coneixement d’aquest valor és molt important, ja que enfocant just a la distància hiperfocal (encara que potser no hi hagi res destacable) ens asseguram que tot el que hi ha des d’aquest punt a l’infinit quedarà enfocat (a més d'una zona de ‘regal’ per davant).



COIXINETS DE MONJA I ESTEPA BLENERA
( al fons puig des Teix i puig des Vent)
Reflex digital a ISO 200. 10-20mm f/4-5,6
© Miquel Àngel Dora


En aquesta imatge realitzada a una focal de 10 mm vaig situar, aproximadament, el punt d'enfocament a 0,45 metres - distància hiperfocal- en comptes d'enfocar directament a l'infinit -puig des Teix- , d'aquesta manera vaig aconseguir que tot allò que estàs entre 0,22 metres i l'infinit es veies nítid a la imatge.

Com que el càlcul de distàncies hiperfocals depèn d'una fòrmula complexa vos recoman visitar la web www.dofmaster.com/dofjs.html on podeu trobar -entre d'altres- un bon calculador de distàncies hiperfocals en funció del tipus de càmera que tengueu, la distància focal de l'objectiu que faceu servir i l'obertura del diafragma que desitjeu utilitzar.