4 de gen. 2010

Estels


Els cossos celestes descriuen un moviment angular relatiu que correspon a la rotació de la Terra sobre el seu eix. Si incluim el cel en una fotografia nocturna -normalment- els estels sortiran moguts. El problema és que el paisatge requereix un temps d'exposició massa llarg per a que el moviment de la Terra no se registri.

Per evitar aquest efecte de desplaçament dels estels - o de la lluna- només podem fer una cosa: utilizar una sensibilitat ISO molt elevada (al voltant de 3200) i una òptica gran angular lluminosa (f/2,8). La impressió de moviment disminuirà degut a que el temps d'exposició és més curt i la mida dels estels o de la lluna sobre el sensor de la càmera és més petita.CAP AL NORD
Reflex digital a ISO 3200. 17-35mm f/2,8. Trípode. Cable disparador.
Exposició de 30''
 © Miquel Àngel Dora

Per tal de saber el temps màxim d'exposició que ens permet captar els estels sense que sortin moguts caldrà tenir en compte que:

a) L'ull humà té una capacitat de resolució d'entre 5 i 7 l/mm. Per a que una ampliació de mida normal (18x25cm) sembli nítida, la resolució en el sensor de la càmera haurà de ser entre 30 i 40 l/mm (5 l/m x 7 = 35 l/m). Això significa que durant l'exposició els estels se poden moure com a màxim 0,033 mm (1 mm + 30 l/mm = 0,033 mm).

b) La Terra descriu una rotació completa sobre si mateixa en 24 hores, la qual cosa significa que en aquest temps tots els cossos celestes pareixen girar 360º al nostre voltant.


c) Cada objectiu té un angle de visió horitzontal diferent. Un objectiu de 50 mm, per exemple,  té un angle de visió de 40º.

Amb un objectiu de 50 mm (40º) els estels que es trobin en angle recte respecte a l'Estrella Polar recorreran el sensor d'una camera full frame (24x36mm) en 2 hores i 40 minuts (360º / 40º = 9; 24h / 9 = 2 h 40''). És a dir, recorreran 0,033 mm en 9 segons, temps recomanat d'exposició per obtenir la sensació d'estels no moguts. 
MENORCA I CAP DES FREU
Reflex digital a ISO 3200. 17-35mm f/2,8. Trípode. Cable disparador.
Exposició de 30''
© Miquel Àngel Dora

 Temps màxims d'exposició per obtenir fotografies nocturnes amb estels sense moviment aparent
(càmeres full frame)

            objectiu          temps d'exposició

  17 mm                      45''
  24 mm                      30''
  50 mm                      15''
200 mm                       4''


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt didáctica.
Jo sempre m'havia preocupat per la iluminació del fons i els estels com sortissin pero amb les indicacions del final sempre et pots fer una idea del que obtindras en quant a moviment d'estels.

Gràcies.

Biel Perelló ha dit...

Hola Miquel Àngel, ara pensava amb quins paràmetres de reducció de renou (NR) havies fet servir -si és el cas- per aquestes fantàstiques exposicions ?. Salut !

Miquel Àngel Dora ha dit...

Hola Biel
Les imatges que present no han estat tractades amb cap tipus de programa de reducció de renou.
Les fotografies han estat fetes amb una Nikon D700, una bèstia digital!
Salut!

Guillermo Félix ha dit...

Pones poco pero bueno, a ver si te prodigas mas. Me ha encantado este trabajo.
Saludos