14 de maig 2010

Tractament digital d'imatges (i 2)


Seguint amb l'entrada anterior he revelat i manipulat algunes fotografies meves aplicant diferents tècniques informàtiques. Les imatges superiors han estat retocades -al meu entendre- en excés. Les imatges inferiors corresponen als arxius  obtinguts amb la càmera (RAW passats a JPG), sense cap revelat posterior o amb un revelat bàsic.
Pel que fa al tractament informàtic he de dir que no he dedicat més de 10 minuts  a revelar cada una de les  imatges manipulades.

Per evitar dubtes deixar clar que totes les fotografies s'han fet a la natura .

I la meva pregunta és: Des del punt de vista exclusivament de la fotografia de natura, considerau acceptables aquestes manipulacions?

Fotografia 1:  Era de dia i ara és de nit.
MUSSOL REIAL - Asio otus
Reflex digital a ISO 400. 500mm f/4 IS USM. Trípode.
© Miquel Àngel Dora

 
Fotografia 2:  Feia nosa.

 ORQUÍDIA - Orchis italica

Reflex digital a ISO 200. 50-500mm f/4-5,6. Tub d'extensió Trípode.Reflector.
© Miquel Àngel Dora


Fotografia 3:  Millorar un paisatge. 

PUIG DE SA RATETA
Reflex digital a ISO 100. 17-35mm f/2,8. Trípode. Filtre polaritzador.
© Miquel Àngel Dora


Fotografia 4:  D'horitzontal a vertical.

AVISADORS - Himantopus himantopus
Reflex digital a ISO 250. 50mm f/4 IS USM . Duplicador 1,4x.
© Miquel Àngel Dora

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,

Jo entenc que les dos primeres imatges que ens mostres, la de l'ocell i la de les flors, clarament transgredeixen la ètica desitjada per a un fotògraf de natura (aficionat o professional) i queestan fora de dubte la seva exclusió en un concurs de l'estil del GDT que deies l'altre dia o de l'Asferico o d'algún altre d'aquests.

En quant a la imatge del paisatge crec que es un exemple típic de com una imatge millora en contrast i saturació després d'un breu processat. Això no es falsejar la foto en absolut. Nosaltres mateixos tenim en els nostres ulls i cervell major capacitat de rang dinàmic i això les càmeres actuals encara no ho tenen al nosre nivell i cal una empenteta amb filtres (analògics neutres) i un xic de processat.

La útima imatge per mi no té més problema que al fer el retall estas perdent qualitat de la imatge i si la càmara no tenía gaires Mpx al retallar de ben ser que seran molts menys amb el que potser no arribes a la mida mínima necessària i es clar, si has d'interpolar per fer-ho jo diria que tampoc podria ser presentada a concurs.

salutacions

Biel Servera ha dit...

Bon dia a tothom. Aqui teniu la meva opinio:
1ª. No li veig la gracia a convertir una imatge diurna en crepuscular-nocturna. Que se suposa que s'aconsegueix? Fer un concurs de mentiders a veure qui la cola mes grossa, aquest seria l'objectiu? Jo sempre defens l'us de totes les eines al nostro abast pero aixo no me fa gracia. Ara be, que cadascu fassi lo que trobi!
2ª. Miquel Angel, a mi m'agrada molt mes la desenfocada, que vols que te digui. De que se tracta, de mostrar com son les O.italica? Ido amb la que esta enfocada ja n'hi ha de sobra (ho dic per l'encapçalament que has fet "des del punt de vista exclusivament de la natura". Tammateix la vista humana no desenfoca les coses d'aquesta manera. Si les altres ja no se corresponen amb la visio humana perque la focal llarga menteix, per que no fer lo que has fet? Per cert, quin redol d'orquidies mes guapo!
3ª. En casos com aquest pens que es quan el revelat digital es realment imprescindible (a paisatge pens que es critic un revelat ben fet. Segurament es el camp dins natura on se fa mes necesari). El raw passat a jpeg sense fer res segurament no fa justicia a lo que vares veure, no? Per descontat que en tots els casos l'habilitat de l'autor ens donara un resultat mes o manco fidel a la realitat. Sobre la meva pantalla te diria que alomillor t'has passat un poquet amb el cel i els verds, pero quasi be res.
4ª. Supos que es la nova opcio del cs4, no? Es impresionant la de cosetes que se poden fer amb l'ordinador avui dia! (je je conya marinera) Aquesta nova opcio pens que pot tenir sortida de cara a la necesitat de colocar imatges verticals a revistes, etc. i que ara es la novetat que deixa a tothom flipat, pero ja passara la curolla. Per cert, pens que han quedat un poc estrets per la part de l'esquerra, m'agrada mes la composicio de la imatge original, la veritat.

Au venga, a veure si mos anam animant que el tema es ben divertit!

Miquel Àngel Dora ha dit...

Hola
Dani, completament d'acord amb tú.
Biel, la imatge del mussol reial (rapinayaire nocturna) vol demostrar com amb un retoc bàsic s'aconsegueix una manipulació brutal del missatge original. L'ús de qualsevol eina -fins i tot les més senzilles- poden aconseguir una manipulació de qualsevol fotografia de natura.
Pel que fa a la foto de l'orquídia la imatge original té dues orquidies a focus. La imatge manipulada centra l'atenció sobre una sola orquídia.
La foto del paisatge té un tractament bàsic però també s'han eliminat alguns elements artificals com és l'estela d'un avió.
La imatge dels avisadors no s'ha fet utilizant cs4. Es tracta d'una simple clonació de l'aigua passant de format horitzontal a vertical.
Amb aquestes fotografies vull intentar fer veure que el "tot val" pot convetir la fotografia de natura en una simple tasca informàtica.

Joan Gelabert ha dit...

Hola a tots, es ben interesant aquest debat...
Tot val? jo crec que per desgracia, i si el resultat es creïble, sí (tal vegada no per a concursar).

Lo primer que he de dir es que jo no estic d'acord amb fer aquestes modificacions tan exigerades no son "honestes", ojo que totes son ben creïbles.

La primera, crec que tecnicament encara no es posible fer aquest tipus de foto sense tractament, tal vegada m'equivoqui (es fàcilisim) de totes maneres, segur que al manco jo, no hauria pensat si era o no era tecnicament posible; me la "crec" directament.
A la segona, que es mes honest: provocar un desenfocament en el procesat o tallar la branca que fa "nosa"?
La tercera es un tramit de revelat amb mes o menys encert, i al final es questió de gusts (o de monitors)... llevar s'avió? tampoc me pareix tan malament, a més, tampoc es de natura no? Hauriem d'haver esperat a que no hi fos? Era s'altre opció...
Canviar de format, reencuadrar, no me pareix malament, però afagir a on no n'hi ha, tampoc es del meu gust.

Crec que es irònic pensar que en el procesat ens "enrecordam" dels colors que hi havía en el moment de fer la foto, dels tons, de la claror, dels contrasts... i després ho intentam plasmar amb la foto revelada. Son tantes les variables que en principi no ens hauriem de creure cap foto... però es clar, tant dolent es un extrem com s'altre, Crec que es un problema de criteri, de gusts i de honestitat del fotògraf.
Salut!

Biel Perelló ha dit...

Sense processat no hi ha imatge ?

http://www.fotonatura.org/revista/articulos/480/1/

Joan Gelabert ha dit...

Totes ses fotos digitals tenen procesat, amb un criteri o amb unaltre. Pots triar el teu o el que va tenir el programador de la teva cámara.